maandag 24 januari 2011

tarte tatin























Het recept:

Je hebt nodig:

  • 100 gr boter
  • 120 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanille stok
  • 1 kg appelen (bv. Jonagold)
  • scheut calvados
  • 1 rol blader -of kruimeldeeg
  • takje tijm


- Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snij in partjes.
- Laat de boter op een laag vuur in de pan smelten.
- Doe de suiker en vanillesuiker bij de boter.
- Schik de appelpartjes in de boter. Voeg de vanillestok en
  de tijm toe. Laat op een zacht vuurtje sudderen.
- Overgiet met de calvados en flambeer.
- Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Rol het deeg uit en prik er enkele gaatjes in met een vork
- Leg het deeg op de appelen, dek goed af en zet de pan in
  een oven die verwarmt is op 220°C.
- Verminder de temperatuur van de oven na 15 minuten
  naar 18O°C. Laat nu nog 20 minuten bakken.
- Neem een bord en stort de taart hierop om en laat afkoelen.

- Als je geen calvados in huis hebt kan je ook whisky of rum
  gebruiken.
- Zet de dampkap uit als je flambeert!!
- Let goed op dat je uw vingers niet brandt aan de pan als je
  de taart omstort. Dat is bijzonder pijnlijk. (Ja ja, dat weten
  we uit ervaring...)
- De tarte tatin is nòg lekkerder als je die een beetje warm
  serveert met een bolletje vanille-ijs.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten