donderdag 1 december 2011

klaaskoeken of mantepeirden

  



















Het recept

Je hebt nodig:
  • 1 kg bloem
  • 18 gr droge gist (of 70 gr verse gist)
  • 17 gr zout
  • 170 gr suiker (ik gebruik rietsuiker)
  • 150 gr boter
  • 1 ei
  • ongeveer 1/2 liter water
  • een goeie snuif kaneel (naar smaak)

-  Meng de bloem, de droge gist, het zout, de suiker
   en de kaneel.
-  Doe de boter in stukjes en voeg die bij de bloem.
-  Meng de bloem met het water, voeg het ei toe en
   begin te kneden.
-  Kneed het deeg tot het niet meer plakt en het een
   beetje elastisch is. (ongeveer 20 min.)
-  Vorm het deeg tot een bol, dek het af met een
   propere keukenhanddoek en laat 45 min. rijzen.
-  Druk het deeg even plat en laat het daarna nog
   10 min. rijzen.
-  Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm/2cm.
-  Steek vormen uit het deeg en leg de figuren op een
   ingevette bakplaat.
-  Laat de figuren 45 min. met een keukenhanddoek
   afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
-  Verwarm de oven voor op 200°C.
-  Klop een eierdooier los en bestrijk de koeken ermee.
-  Bak de koeken in 12 min. af.

 
Ziezo. Laat de koeken afkoelen en eet ze met echte boter
en een kop warme chocolademelk. Smakelijk!

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten