Het recept
Je hebt nodig:
- 1 kg bloem
- 18 gr droge gist (of 70 gr verse gist)
- 17 gr zout
- 170 gr suiker (ik gebruik rietsuiker)
- 150 gr boter
- 1 ei
- ongeveer 1/2 liter water
- een goeie snuif kaneel (naar smaak)
- Meng de bloem, de droge gist, het zout, de suiker
en de kaneel.
- Doe de boter in stukjes en voeg die bij de bloem.
- Meng de bloem met het water, voeg het ei toe en
begin te kneden.
- Kneed het deeg tot het niet meer plakt en het een
beetje elastisch is. (ongeveer 20 min.)
- Vorm het deeg tot een bol, dek het af met een
propere keukenhanddoek en laat 45 min. rijzen.
- Druk het deeg even plat en laat het daarna nog
10 min. rijzen.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm/2cm.
- Steek vormen uit het deeg en leg de figuren op een
ingevette bakplaat.
- Laat de figuren 45 min. met een keukenhanddoek
afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Klop een eierdooier los en bestrijk de koeken ermee.
- Bak de koeken in 12 min. af.
Ziezo. Laat de koeken afkoelen en eet ze met echte boter
en een kop warme chocolademelk. Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten